Oman ammattitaidon ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi on olemassa laajalti tarjontaa verkko-opintoina, lyhyistä kursseista laajempiin kokonaisuuksiin. Tässä osiossa tutustumme internetin tarjontaan kotimaisten maksullisten ammattiopintojen sekä ammatillisten kurssien osalta, ja esittelemme niitä tarjoavaa sivustoa eli opinahjo.fi sekä syo.fi. Nämä sivustot tarjoavat oppimisen iloa lähinnä taloushallinnon osaamiseen sekä yrittäjyydessä tarvittaviin taitoihin.

Opinahjo

Opinahjo.fi kiteyttää sivuillaan uskovansa oppimiseen jatkuvana prosessina ja olevan luonnollinen osa työskentelyä. Sivusto tuo tarjolle ajankohtaiset talous- ja palkkahallinnon asiat kaikkien ulottuville ja tieto on jaettu osiin joita kukin voi työssään heti hyödyntää. Erilaisille taloushallintoa tarvitseville on luotu oma koulutuskokonaisuutensa jossa on kiinteä kuukausihinta, mutta jota voi myös täydentää muilla koulutuksien osilla. Kuukausihinta on melko edullinen, alle 100 euron kuukausitasoa. HR4 ja Mepco -koulutukset ovat laajempia kokonaisuuksia sisältäen myös lähiopetuspäiviä, ja niiden hinta on huomattavasti kalliimpi.

Webinaari on internetin välityksellä livenä tapahtuva verkkoseminaari, eli tilaisuus johon osallistuvat sekä vetäjät että yleisö omilla koneillaan sijainnistaan riippumatta. Osa osallistujista voi olla myös paikan päällä vaikkapa luentosalissa, ja osa osallistua etänä. Opinahjon webinaareissa on saatavilla esimiestyön, talouslaskennan ja palkkalaskennan lisäksi myös ajankohtaiskatsauksia talouteen sekä muita yrityksen hallintoon liittyviä kursseja. Kestoltaan webinaarit ovat pääsääntöisesti alle tunnin mittaisia, ja kouluttajina on alan ammattilaiset.

Tallenteet ovat jo menneitä webinaareja, johon voi siis osallistua enää vain katsojana, ei osallistumalla. Opinahjon sivuilla on huomattava määrä tallenteita jo menneistä webinaareista. Myös englanninkielisiä webinaareja löytyy.

Opinahjon sivuilla on valittavissa yli 40 koulutuskokonaisuutta, joihin on räätälöidysti valittu laajasta materiaalista juuri kyseiseen tarpeeseen osuvimmat webinaarit. Koulutuskokonaisuuksia on saatavilla kohdistetusti esimerkiksi esimiehille, reskontranhoitajille sekä muille taloushallinnan asiantuntijoille.

Opinahjon ja HR4 yhdessä järjestämä esimiesvalmennus on sisältää verkko-opintojen lisäksi lähiopetuspäiviä Espoon Keilaniemessä. Opinahjon ja Mepcon yhteistyönä järjestämä henkilöstön ja palkkahallinnon modernisoinnin koulutus puolestaan perustuu Mepcon lähiopetussuunnitelmaan, ja soveltuu niin aloittelijoille kuin kokoneemmillekin käyttäjille. Kurssi toteutetaan tietyn ajanjakson pituisena esim. 6 tai 12 kuukautta.

Suomen Yrittäjäopisto

Suomen Yrittäjäopiston verkkosivusto syo.fi tarjoaa monipuolisesti kursseja yrittäjyydessä tarvittavien taitojen ylläpitoon ja ammatilliseen kouluttamiseen. Sivustolta löytyy tietotaitoa niin aloittelevalle kuin kokeneemmallekin yrittäjälle. Osan koulutustarjonnasta voi suorittaa kokonaan verkossa, osassa on myös lähiopetuspäiviä, mutta esittelemme tässä kokonaan verkossa suoritettavat opinnot. Ammattitutkinnon hinta on Suomen yrittäjäopistossa 400 euroa, muiden täydentävien kurssikokonaisuuksien hinnat liikkuvat muutaman satasen tietämillä.

Aloittavalle yrittäjälle ja jo toiminnassa olevan yrityksen yrittäjälle sopivan yrittäjän ammattitutkinnon voi suorittaa syo.fi:ssä kokonaan verkkokurssina. Opiskella voi omaan tahtiin, ja tutkinto antaa ammatillisen pätevyyden hakeutua esimerkiksi jatko-opintoihin. Pääsyvaatimuksena ei ole pohjakoulutusta, mutta riippuen yrittäjätaustasta voi koulutuksen suorittaa joko valmistavien opintojen kera tai tähdätä suoraan ammattitutkintoon. Myös maatilayrittäjälle on erikseen räätälöity yrittäjän ammattitutkinto.

Myynnin ammattitutkinto

Alalla työskentevälle on mahdollisuus suorittaa myös myynnin ammattitutkinto täysin verkossa Suomen yrittäjäopistossa. Pohjakoulutusta ei vaadita, mutta työkokemusta ja työpaikka on oltava. Verkko-opintojen lisäksi suoritetaan näyttöjä työpaikalla.

Merkonomitutkinto, datanomitutkinto

Liiketalouden perustutkinnon eli merkonomin tutkinnon, sekä tieto- ja viestintätekniikan perustutkinnon eli datanomitutkinnon, voi Suomen Yrittäjäopistossa suorittaa kokonaan verkossa. Tutkintojen pohjavaatimuksena on kuitenkin alan työpaikan lisäksi joko aiempi ammatillinen tutkinto tai lukion oppimäärä suoritettuna, eli aivan aloittelijoille ei tämä koulutus ole soveltuva. Opinnot suoritetaan verkossa, ja lisäksi suoritetaan näyttöjä työpaikalla.

Maatilayrityksen kehittäminen, yrittäjyysosaamista opettajille

Muita verkkopohjaisia kursseja ja kokonaisuuksia löytyy Suomen yrittäjäopiston kautta mm. maatilayrittäjille sekä opettajien ammattitaidon päivittämiseen yrittäjyystiedon kannalta. Samoin taloushallinnon osaamista voi kehittää verkko-opintojen kautta.