Verkko-opiskelu on vuosi vuodelta yhä suositumpaa, ja kurssitarjonta lisääntyy jatkuvasti. Verkko-opiskelu sopii erinomaisesti työssäkävijoille, pienten lasten vanhemmille, niille joiden fyysinen liikkuminen on rajoittunutta ja ihmisille, jotka asuvat kaukana opiskelupaikoista. Verkko-opiskelun hyvä puoli, eli opiskelu kotona voi kuitenkin olla myös riskitekijä, jos ei ole tarkka opiskelun ja muun elämän rajoista ajankäytön suhteen. Verkko-opiskelu on monille erinomainen tapa opiskella, mutta sen onnistumiseen kannattaa panostaa noudattamalla seuraavia ohjeita.

Riskitekijöitä opiskelemiselle

Perinteisessä opiskelemisessa on helppoa se, että kun on kerran kouluun tai yliopistolle lähtenyt, automaattisesti tulee mentyä luennoille, joita on usein monta päivässä. Verkko-opiskelussa ei ole samanlaista kotoa lähtemistä, joten aikataulu ja motivaatio luentojen kuuntelemiselle täytyy luoda itse. Se saattaa olla haastavaa, jos kotona on esimerkiksi lapsia, jotka eivät anna mahdollisuutta pitkäkestoiseen keskittymiseen, tai itsellä on taipumus opiskelemisen sijaan tehdä mitä tahansa muuta, kuten siivota tai katsoa netistä tarjouksia. Onnistuneen verkko-opiskelun edellytys kuitenkin on se, että kotona tulee opiskeltua.

Vaikka verkko-opiskelusta puuttuu samanlainen opiskelijaelämä kuin perinteisessä opiskelussa, on verkkokursseilla yleensä mahdollisuus keskustella muiden opiskelijoiden kanssa virtuaalisesti. Sitä kannattaa käyttää hyväksi ja luoda pienryhmiä tai pareja, jotka opiskelevat yhdessä. Voitte esimerkiksi luoda yhteisen aikataulun, jolloin molemmat katsovat luennon kotonaan, ja kumpikin sitten tarkistaa, että toinen todella on niin tehnyt. Myös tehtävien teko tai tarkastaminen yhdessä auttaa pysymään ruodussa. Yhdessä opiskeleminen on aina hauskempaa, ja muiden tuoma ryhmätuki on aina tarpeen, etenkin jos itselle tulee yllättäviä ongelmia.

Toinen tärkeä tekijä on tila, missä opiskellaan. Jos asut muiden ihmisten kanssa ja yrität katsoa luentoja keittiön pöydän ääressä, on aika todennäköistä, että et saa olla rauhassa. Yritä luoda itsellesi tila, jota käytät vain opiskeluun. Siihen ei vaadita paljon; mahdollisimman etäinen ja hiljainen nurkkaus, jossa on pieni työpöytä, mukava tuoli (tai sitten pöytä voi olla seisomispöytä), ja hyvä lamppu lukemiseen. Vaikka kannettavan kanssa voi periaatteessa työskennellä missä vaan, siinä on se riski, että sohvalla maatessa tulee nukahdettua, tai automaattisesti napsautettua television päälle. Opiskelu voi olla erittäin antoisaa, mutta se on myös työtä, joten kannattaa pitää huoli, että siihen myös ryhtyy.

Verkko-opiskelun vähälle huomiolle jäänyt puoli, eli tasapaino työn ja huvin välillä, on tärkeä asia opiskelumotivaation ylläpitämisessä. Eihän kukaan opiskele aamusta iltaan ilman vetämättä happea välillä. Mikä onkaan parempi tapa saada mieli irti opiskelusta kuin seurata jalkapallon em kisat 2020 alusta loppuun. Jalkapallon kisapaikat täyttyvät faneista rajoituksien sallimissa määrissä ja jalkapallotähdet, kuten Teemu Pukki, voivat kantaa sankarin viittaa maalinteossa.